Friday, December 14, 2012

perginya kasih seorang nenda..

Posted by cahayaberbisikan at 11:53 AM
mungkin cerita hari ni akan lebih panjang daripada biasa..haha, qadak dh brpe bulan xupdate pape entry kn?? ok, mulakan entry kali ni dengan kalimah bismillah... dalam hati ni berat nak luahkan + xtau mcm mne nak mencritakan rasa hati..tapi mesti korang pernah rasa sedih, kecewa kan?? mustahil la klau korg kte xpernah skalipun rse cm tu kn? ok, tarik nafas dalam2..breath in, breath out..ok, aku rse yakin nak story kat kat korang..ceritanya bermula mcm ni..boleh dikatakan msuk je bulan disember, kitorg sbgai full time student tersangatla bz dengan assignment, project + presentation + xlpe jgak bz berdating dgn encik TEST.. phhewwww~ (lap peluh seketika)..jadi bila dah sibuk memanjang ni, mle la time nak call family pn jarang kn?? klau dpt borak dengan mak at least 3min pn dh rse bersyukur sngt dah.. tapi tu la kan, masa membataskan segalanya..nak dijadikan cerita, tbe2 hri selasa lepas aku mimpi adik aku yg kt utem tu mninggal.. sblum dia mninggal mse kt dlm mmpi tu mmg aku dgr jelas dia  ckp cm ni "dah lme jang xbalik rmh" klau nk diikutkan  org tua2 kte klau ad org yg msih hdup but then tbe2 ckp cm tu bmksd dia dh tahu yg dia akan 'dijemput' ILAHI.. senang kte hint la utk kte kalau kte tgk dia ni lain mcm je..i mean "lain macam" kt cni ialah mgkin dari segi perangai dia or sewaktu dgnnya..contohnya, klau dia selama ni susah sngt or xpernah langsung cium pipi mak ke tbe2 pagi tu buat, ha, msti korg rse pelik kn?????? hm, tapi xsmestinya jgak klau tbe2 ad dlm klngan family korg buat cm tu korg trus suspek dia buang tebiat  nk mninggal plak..mgkin dia nk berubah ke apkn?? ye idokk??? ok, berbalik pd cerita asal aku ni...aku automatik je trsedar lpas dpt mmpi cm tu.. automatik jgak aku dduk bersila ats ktil dgn mke terpinga2 mungkin..mmg x dinafikan la aku mmg ad pk yg bukan2 psl mmpi tu sng kte xde lgsg yg positif yg aku pk...cuak pn ad jgak dlm hati mse tu..tpi pas tu aku buat keputusan nk lupakn mmpi tu kjap n fkus nk g kelas data structure mmndgkan kelas data ni pkul 9pg, so g la mandi n bersiap2 segala bagai..mahasiswa kan?? tapi bila smpai je kelas, mmg automatik aku tringt smle mmpi tu, mcm susah sngt nak lupa dri otak aku ni ha..mgkin dh terlekat dgn gam uhu barangkali =.=' dekat dlm otak aku ni hnye ad sme ad, mimpi tu 1 ptunjuk or just gangguan syaitan je or sng kte mainan tdo je sbb x cuci kakai brgkali sblum tdo..aku pn amk kptsan nk cerita la dengan bermukadimah kt bestfriend aku nmeny mira ni..dia pn bgla nasihat aku sebaiknya aku xmnceritakan la pape brkaitan yg aku alami ni takut nnt seandainya perkara ni jadi kenyataan aku xbleh trme & akn menyalahkan takdir ..aku pn search la hadis2  yg berkaitan dgn mmpi ni. .ble balik je dri kelas, spye aku bleh buat preparation utk dri sndri sendainya 'perkara' itu jd knytaan.. hasil search bersama pakcik GOOGLE TERCHENTA, maka inilah hasilnya...

1. "Apabila salah seorang dari kamu melihat mimpi yg disukainya, sesungguhnya ia daripada Allah, maka khabarkanlah kpd org lain, dan sekiranya dia melihat sebaliknya dari apa yg dibencinya, sesungguhnya ia daripada Syaitan, maka beristi'azahlah (mmbaca AUZUBILLAHI MINAS SYAITONIR RAJIM), dan janganlah menceritakan kpd org, tiadalah ia (mimpi) dapat memudaratkannya.."
(Sahih Al-Bukhari dan Muslim, Lafaz hadith adalah bagi Al-Bukhari)

2. Rasulullah menerangkan: Mimpi yang baik adalah daripada Allah, maka apabila seseorang kalian bermimpi apa yang dia sukai maka janganlah menceritakannya melainkan kepada orang yang dikasihinya. Sementara jika bermimpi apa yang dibenci maka ludahlah ke sebelah kiri tiga kali dan mohonlah perlindungan Allah dari keburukan syaitan dan (dari) keburukan mimpi itu. Jangan diceritakan kepada seorang jua. (Jika dilakukan semua ini) maka ia tidak akan memudaratkan. [Shahih Muslim, no: 2261-2]

so, hasil pembacaan trhadap 2hadis kt ats ni, maka aku pn tau klau mmpi xelok ni sebaiknya jgn diceritakan kpd sesiapa..tpi otw balik rmh tu aku ade la smpat bersms dgn mak aku cerita pasl ap yg aku mmpi ni tp mak aku just reply "doakanla jang xde pape n baik2 je"..hmm, pendek + padat..haha...ok la tu kn?? ad respon jgak..ye idok??

tapi, kuasa allah kn?? janjinya kepada setiap hamba ciptaannya, xkan pernah palsu, terlewat mahupun terawal kn?? mungkin allah lebih sygkn nenda,  jadi dia pergi dahulu meghadap kekasihNYA yang agung jam 6.45pg brsamaan 13/12/2012 (smlm)..mmg rse sedih n trsa kehilangan sngat sbb dia la satu2nya nenda yg berperah keringat jge aku n kakak aku mse kitorg kcik dlu, skrg ni umr aku 20thun dah..lgi sebulan lbih je aku bkal mnginjak ke 21thun tapi umur nenda xpanjang..mugkin sudah ckup kasihnya utk kami semua, mgkin skrg mseny utk nenda 'berehat' selamanya..mmg nenda dh lme terlantar sakit, hampir 5bulan lbih xsilap aku, aidilfitri lpas pn nenda dh xmmpu nk bgun cm rye thun lpas..mmg sedih n sayu dlm hati ble tgk nenda hnye mmpu trbaring je..bila nenda mghmbuskan nafas trkhir smlm pn aku xde kt sisi nenda...sepupu aku ayep tula yg bgtau nenda dh mninggal wktu kami bertwitter smlm..mmg jd kebiasaan aku sblm wt assgnmnt or seangkatannya aku akn on twitter dlm 5min cm tu..tp tweet dia smlm sngt la pelik pd aku la bila dia tbe2 brbunyi begini " pagi2 dh drive heading to JB"...aku pn mle2 xbmnat nk bls tp xtau la magnet ap yg mnrik biar aku blas..rpenya mgkin ptunjuk nenda dh menghadap ILAHI buat selamanya.. mmg hati rse kecewa n terkilan sngt sbb xdpt tatap wajah nenda buat kali terakhir tambah pula mak ayah or adik beradik lagsg xde info pape psl tu kat aku...apelagi meleleh deras la air mata aku ni..thanks kpd roomate + housemate yg tenangkan hati aku spye trme qada' dan qadarNYA.. kasih anak2 & cucu2 nenda tidak tertanding dengan kasih ALLAH yg telah menjemput nenda...msh segar dlm ingtan aku saat terakhir aku jmpe nenda sebulan lpas, wktu aku cti midsem so adela balik jengan nenda..kbtulan mak aku sapu smpah kt lua n kakak aku plak g mandi so aku amkla turn dia jge nenda tapi bnde yg pling buat hatiku aku trsntuh n sayu sngt smpai hri ni ialah nenda pegang n genggam tgn kanan aku kuat sangt seolah2 ad bnde dia nk bgtau..mgkin perasaan aku atau mgkin tu petunjuk yg mnunjukkan  itulah saat terakhir utk aku pegang tangan dia..lebih sedih bila call je mak xberjawab..aku pn call la ayep sepupu aku ni..mmg sah nenda dh xde dh..mmg sedih la saat tau kesahihan berita tu..xdpt nk digambarkan..aku harap sangat semalam dapat balik kampung tgok n jmpe nenda buat kali terakhir wlpn saat tu nenda dh tggl jasad yg x bernyawa lagi... mak pula xbg aku balik mgkin dia xnk kacau aku mgkin sbb dia rse aku sibuk dgn kelas atau ad test..mgkin kendri tahlil arwah utk nenda slme 3mlam ni pn aku xdpt hdir mmndgkan family semua dh ad kt kmpg so ade sape yg boleh jemput aku..xpela,mgkin ini utk kbaikan dri aku jgak biar x meratap sngt..dri jauh jela aku hnye mmpu buat tahlil utk nenda..kenangan dgn nenda sentiasa ada dalam ingatan dan hati aku smpai saat terakhir nafas aku.. Al-Fatihah buat nenda tercinta..semoga urusan nenda di alam barzakh dipermudahkan oleh ALLAH.. ameen

arwah nenda ketika hayat beberape bulan sblum dijemput ILAHI







0 comments on "perginya kasih seorang nenda.."

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

my passion...my soul... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal

I LOVE MISS CAHAYABERBISIKAN