Thursday, November 24, 2016

keep strong girl!

Posted by cahayaberbisikan at 8:03 PM 0 comments
"Should've known your love was a game
Now i can't get u out of my brain
Oh it's such a shame"

Monday, September 5, 2016

interview ukcg sept 2016😥😥😰

Posted by cahayaberbisikan at 9:41 PM 0 comments
Fuhhhh, alhamdulillah.. lega sangat aihhh dah settle iv ukcg utk calon guru interim.. actually, aku x expect lgsg pn dpt iv ukcg ni.. ye la aku apply lg 2hri sblm position closed. Jwtn ni closed mse 7/8 hritu.. pastu tggu pnye tggu senyap ja aihhh xdok jwpan..makanya aku pn assume jela application xde rzeki utk been selected. 

Makanyaaa, marilah kita move on pi caqhii keja baru naa.. tup2 mse 2hb lps, kwn aku hntaq WA kt aku " najwa dh check iv utk cikgu" + dia bg link skli kt situ aku pn cm ehhh??  Dh bleh check ka?? Aku pn tnpe rse pape tap jela link tu pastu kluarla part sruh isi no ic.. dalam hti aku mmg xd hrap pn utk dpt iv tu yela sedar dgn lack dri aku.. sbb mse apply tu mmg aku mindset camni "xpela, apply je" 

Tup3 nahh, terkojut den.. nama den ado sekali mehhh.. den pn kaboknla kpd omak& ayoh den.. tp xsyonya sbb iv tu 5hb (which is today)..makk aihhh ado test lg + ukf.. ble mseny meh den nk poghii exercise + nk study lg ni??? Mcm dh suntuk sgt ni.. maka dalam hti on ragu2 nk pi ke idokk la..

Makanya, selespas ayoh den berkeras sruh den poghi dem pun memulakan misi menggoda pakcik google demi mencari maklumat.. acehhh, jumpa la info bkaitan tu.. makanya, jumpa la hint2 soalan iv yg mgkin ditnye, iv bidang pendidikan so smstinya related dgn pendidikan negara.. makanya, sehari lbh jgk la den trperuk dlm gua utk menelaah.. acehhh, menelaah la sgt ye?  Paling sendu bila kau cri sport shoes kau pastu mak kau dgn selamba ckp cmni " rseny dh arwah msuk dlm api" .. sbb sport shoes tu nk gne time ukf wehh.

Makanya stlah Shri lbh menelaah, makanya sis tawakal jela utk pi iv tu pgi td.. tepat jam 7.40 pg den pn selamat menjejakkan kaki di ipg kampus tun hussein on batu pahat.. 1st session smstinya utk register khdiran korg which is sign je kt nme korg dlm 1 krtas name lists yg ipg provide. Lepastu ad briefing session pkl 8-8.30pg sblm korg smua sit for the insak test.. ad 2part which is A & B with total 135 number of questions. U all kne jwb within 45min.. oppss, sblm tu ble korg dh siap part A dlm 30min awl tu, korg xbleh proceed utk part b tau sbb kne tggu pngwas exam bg kbnran jwb part b tu.. makesure korg jwb laju2 tnpe ad 1 soaln pn tercicir lpe nk jwb ok.. 

pastu settle & u all bleh dh sengih2 smbil usha2 org sblh lpas omr paper dgn soalan tu dikutip. Ahahahaha.. jiran sblh aku lelaki pastu dpn, blkg & kiri aku smua pmpn.. 1 dewan ad 72org tp ad yg xdtg so ad la rongak2 td.. ohh td, aku jwb test dgn pkai bju sukan sesiap.. tp td aku pkai bju kaler light grey sbb aku xtau pn yg bleh pkai bju kaler hitam. Disebabkn cuak tkut kne mrah sbb xpkai bju kaler putih tu yg mnyebabkan aku pkai bju light grey tu.. kt surat tu xd plak state kaler bju apa bleh pakai & tak.

Makanya hsil menggoda pkcik google ad la tjmpe blog kt sorg hmba allah tu yg mngatakan bleh pkai bju wrne putih je..tu yg aku decide nk pkai bju kaler light grey sbb bju putih aku dh arwah lme dah..bila time briefing tu la bru pihak ipg bgtau hny pkaian hitam or putih je dibenarkan.. nasib baik ad org lain pkai bju kaler pelik2 jgak.. nsb baik bju aku ni mmg light grey hbis so xdela nmpk mcm lari jauh drpd kaler putih tu.. herherher.. pahh hbs test tu nnt kome akn dibriefing psl ukf & iv plak.. mcm aku, blik iv aku 3c pastu ukcg plak grp 3 so mkneny kitorg kne sesi iv dlu whereas other groups 1 & 2 buat ukf dlu la nonn..

Utk iv, kome jgn stress sgt..smua mostly berdasarkan apa yg korg bljr time kt u dlu tu jgk. Pastu ad campoq2 skit falsafah pendidikan negara, mksud "sehati sejiwa" & lain2 yg berkaitan. Interviewer kitorg mmg go through 1by1 sbjek ap yg kitorg bljr time kt u dlu.. utk iv ni aku dpt segroup dgn alumni uthm jgk.. daebak la.. pastu aku bnyk kne psl pengendalian makmal elektronik time aku bljr kt u. Jgn tkjut kalau Mmg akn ad interviewer korg yg bash korg time korg tgh bckp tu.. sbb kitorg smua kne.. redha jela non asalkn kte dh jwb yg trbaik. Iv ni slme 40min ye inc grp task skli.

Move on to the grp task, u all smua akn diberikan 1gmbr yg mmrlukan korg bekerjasama la utk bg pndpat msg2.. tp group iv lain aku xsure la sme ke x dgn ap yg kitorg kne buat. pastu sila tulis ats mahjong paper ye pastu diorg akn pick randomly sape yg kne explain..ahahahah*gelak seram..pastu smbg iv random lg & lastly bg pndgn korg msg2 la.

Last but not least ialah ukf beb.. ada 5 jnis test yg aku kne buat..
    bmi, pumping, variation sit up, unjuran yg kne           tolak block tu & bleep test.. 
yg ni korg usaha la sedaya mungkin. Pumping perempuan to step dia lain skit drpd bdk llaki. Harapnya aku dh buat yg terbaik jela. Ketaq2 tgn mak nak.. pastu part variation sit up tu mmg hmpir nk surrender trus la.. sakit pnggang mak nakk.. 1st sit up tpk tgn sentuh lutut, 2nd sit up siku msti sntuh lutut, 3rd plak mcm korg qiam tgn tgh solat tu kple korg mestila sntuh lutut, ke 4 silangkan tgn kanan & kiri, tgn & kepala msti trgkat rapat kena kt lutut, last skli tgn korg silang kt blkg kple & perut korg msti la rpat dgn lutut ye.

Sumpah penat ya hamponnnn non.. pegel2 satu bdn.. tp korg smua jgn risau sbb fasi2 ipg smua akn demo dlu kt korg sblum korg buat test tu smua ok.. Mse bleep test tu lari la sedaya korg ye.. klau korg dpt kad kuning msih slmt lg sbb lbh kurg mcm warning je so korg kne lari cpt2 sblm bleep tu bnyi.. tp klau dh dpt kad merah, maaf ya nonn larian anda setakat level tu je..serius rmai yg pancit td dh..to be honest aku mmg xsempat nk praktis exercise sgt sblm pi ukcg tu yela sbb mse mcm suntuk sgt mse dpt tau iv tu.. lg 2hri je iv tu mse aku dpt tau.. so shri sblm iv tu aku dok praktis smua 4test tu kcuali bmi tp ya hamponnnn rse mcm nk trcabut sendi gue.. settle semua tu bleh balik dh.. yeayyyy...  overall aku settle semua ukf tu pkl 1.10 tghri  la..

doakan la rezeki aku untuk dpt ipg tu ye, semoga adala peluang untuk aku jd pendidik. 

Well, sekian krgn tntg pnglmn iv ukcg aku yg bukan A+

Saturday, July 23, 2016

berkecamuk😢

Posted by cahayaberbisikan at 4:33 PM 0 comments
Have u ever feels like u wanna express yr anger but u cant even expressed it out

Have u ever feels like u wanna cry but u cant even shed a tears

Have u ever feels like u wanna talk with someone but u cant even know who u gonna talk with

Have u ever feels sad deep inside your heart but u only afford to swallowed it & keep digested it.

Have u ever feels like u miss someone badly but u cant tell him/her

U feels like u have no one. But ALLAH there, be with you no matter how hard u face it.

Aku cuba hilangkan semua tu tapi sekejap je semua rasa tu hilang

Sebab at the end benda tu keep repeating jadi dalam diri aku..

Kalau, tak CUTI sekurangnya kau ada tempat nak bersujud & meluah segala rasa hati

Tapi kalau CUTI wajib bulanan tu datang, memang haru jela dalam hati rasa.

Maybe the news about him, overwhelming u..maybe.. sumpah lately aku rasa macam kecewa sangat2.. 

Ntahlaaa.. aku pun tak faham dengan diri aku ni

Yang aku rasa, aku rindu kat dia.. sumpah! Aku memang rindu kat dia.  

Nak jumpa??? Macam mustahil la.. 

Jumpa pun paling tak once in a year atau once in 2years.. sebab dia memang busy terlampau..

Org kata apa susah, teknologi dh canggih so call/whatsapp jela dia

Haaa, tang tu la yg den lomahhh sikit

Nak tau sebab apa?? 

1. Bila kau WA maybe hanya bluetick jela kalau bernasib baik.. kalau rezeki kau nk manja2 dgn dia , dpt la kau sengih2 dpt manja2 sbb dia balas ok

Tapi mcm kes aku ni dh dkat 3weeks la just dpt bluetick jela..

Sebab dia pn start cti raya ke3.. aku plak collapse sbb demam start raya ke3..hmpir sminggu jgkla xsihat.. 

Pastu dia plak busy spend time dgn family dia..

2. Bila kau call dia, mungkin operator mailbox dia yg tolong jawab.. mungkin dia tgh sail or out of coverage kot(ada kot kwsn yg xfull coverage agknyela)

Hello, this is mailbox for number bla..bla..bla

So aku pn mmg malas nak call dah.. last call mse birthday dia last feb.. teruk x???

3. Mungkin hati kau akan "frust" bila dia reply pendek2..

Sumpahhh, yg tu spoil

4. Kau nampak dia post gmb hang out dgn kwn la dgn family agkat la.. kawan tu mgkinla kau tak kisah tapiii...kalau ada "unsur-unsur" lain tu nak kata apa plak yee???

Oppsss, klau ad parents angkat dia skli tu aku bleh consider la jgak tapi kau akn sentap klau ada "adopt siblings" je kt gmb tu.. 

Yg tu hanya org kt tmpt aku je akn fhm..

Itu belum lagi kau nampak gambar2 yg lain.. rasa mcm kena sepak kat muka berulang kali..

So dapatla dirumuskan yg aku memang kecewa dgn DIA sekarang ni.. 

Aku try nk kurangkan rasa rindu dgn try anyam jenis ketupat yg mcm dia ajar. Tapi rindu tu hilang kejap je.. lepastu muncul la balik

Awakkk, please.. saya dah penat dengar bila masing2 asyik ckap:

"Tentera ni banyak cawangan, kesian kau"
"Nasib kaula banyak madu"
"Kat sini dgn kau bila balik, kat sana ntah dengan perempuan mana ntah"

Awak tau tak??? Hati sy ni mcm kena siat2 tiap kali dgr ayat mcm tu.. 


Please.. 

Sy hanya mampu berdoa dalam setiap sujud supaya allah hilangkan rasa yg bukan2 dlm hati sy.

When the sign of ignorance started waving at u, how can yr heart be at ease?? 

Mungkin sy yang patut pergi....




Sunday, July 3, 2016

mixed🙆

Posted by cahayaberbisikan at 10:05 PM 0 comments
Assalamualaikum readers (ada ke reader blog aku ni????😕😞😞) 

Nvm la, yg pntg greet org tu pntg okk.. well, 1st of all selamat berpuasa kpd smua umat islam.. hahaha, melampau kau najwa,lg 2hri nk hbis puasa bru terhegeh nk ucap kt org selamat berpuasa.. biar la..better late than never..herherher.. 

Oppss, sempena puasa yg berbaki 2hri ni lg, aku nk ucapkan selamat hari raya kepada semua umat islam.. selamat pulang kekampung halaman..minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki..yela mana la tau ada terkasar bahasa ke kn?? Ehh?? Tak kisahla..

Tak lupa juga kepada insan tersayang(insyaallah) selamat berhari raya dekat navy base ok.. bertabahla mr.popeye..i missshhh uuuu darl❤❤❤

Friday, May 20, 2016

awak

Posted by cahayaberbisikan at 12:12 PM 0 comments
Awak,
Awak sihat?
Awak okay?
Awak dah makan?

Awak, 
Awak jauh dari saya
Saya tak nampak awak
Awak tak nampak saya
Boleh tak awak tolong jaga diri baik-baik?

Awak,
saya rindu awak
Awak jauh
Saya hanya mampu doakan awak
Doakan awak dari jauh
Tolong jaga hati awak untuk saya?

Awak,
Saya rindu berborak dengan awak
Saya rindu semua cerita awak
Saya rindu nak dengar awak gelak
Gelak awak yang tak bernada

Awak,
Please come back one
Safe & sound... 

😢


Tuesday, April 26, 2016

dilemma😣

Posted by cahayaberbisikan at 8:49 PM 0 comments
🎶aku tersungkur menunduk meraung, dan tiada siapa bisa merasakan oh sakitnya hati ini🎶

Well, lama rseny dh xupdate blog serba pink ni.. mklumla quite busy drpd zmn belajar dulu smpai la skrg ni.. sekarang ni dh xbz belajar but bz jge ank sdre plak.. senang kata aku ni babysitter la.. opps, yg tu part time je ok.. sementara nk tggu dpt permanent job ni.  

Hm, alhamdulillah..aku dh pun habis belajar & dh konvo pun.. thanks kpd smua yg mendoakan aku grad on time la.. alhamdulillah.. kalau ada rezeki plan nk smbung master plak.. insyaallah..doakan la ye.. tapi mungkin aku pilih bidang lain kot. 

Officially hbis bljr 2/7 thun lpas.. last paper on 24th jun. Yahamponnn, sehari hamekk kau gedebak gedebuk 2papers terus.. 3credit hours ok.. mak datuk! % utk fail tu trsgtla tggi ok.. dhla both paper wajib lulus klau nk grad.. tapi alhamdulillah, allah permudahkan jln utk aku grad. Lulus la both subjek tu.. 

Bila final year tu xpyah la dok nk meratap nasib xdpt study utk final sbb FYP ye.  Talking from my exp, mmg aku xd mse nk stdy.. mne nk stdynya klau fyp kau asyik nk "memanja" je.. tpi jgn ingt korg xyah study utk test & final trus. So, mkneny time kt klas tu korg buat2la fokus time lect ajar ye.  Xdpt catchup 100% at least 60% pn jdla.. selebihnya tny la kt kwn2 yg pro tu ok.. tu tips drpd aku la..

Well, lps je aku submit harbound thesis aku pn dgn rasminya boleh berhoyeahhh..lepas 1 bab psl fyp tp result final dop tubik lg.. haishhh, mereput la.. so aku pn lps kne bebel dgn adk llaki aku tu aku pn kje la part time as cashier.. tu pn just lbh kurg 2bulan jela..

Reason quit sbb aku xske mgmnt kt sne.  Ada ke patut org islam xboleh solat?? Gila kau??! Prinsip aku mudah je, "klau ko xnak solat jgn halang org lain nk solat". 2nd reason plak, sbb env kt sne trsgtla kuat berpuak2 ni.. yg tu mmg totally aku tak suka.. aku bkn kaki bodek or kipas ok.. 3rd reason tu biarlah rahsia aku dgn allah je la.. aku ni natural.. so aku pn amk la kptsn quit.. aslkn lepas convo fee + OP + attire utk mak ayh sudah.. dpt la beli 1 handbag aku design yg aku suka.. self reward sbb hsil kje sndri tu. 

So, skrg ni aku dilema plak.. tp aku rse i have my right to choose.. aku bkn demand nk gji smpai 4/5ribu sbln & mmg xpernah pn aku ltak kt resume smpai gaji cm tu tp tlg biarkan aku plih apa yg aku rse ssuai dgn aku.. ckup aku rse enjoy dgn ap yg aku buat. Aku rse trkilan sbb mostly diorg nk sgt2 aku kje dekat2 je.. sedangkn bukan aku xapply pn tmpt2 yg dkat muar ni tp korg tau la market krja skrg ni mcm mna.  Mgkin bkn rezeki aku kt sini.. takkanla aku nk melutut merayu plak.. bukan aku nk prgi jauh2 tu sbb nk lupakan family tp aku nk merantau utk bljr hdup berdikari & kenal tmpt org tu mcm mana.. 

Terkilan sangat bila xde sape support & faham kau.. lepastu dok balik2 tny soalan yg sme kt aku "bila nak kerja?? Xde sape nk tanggung kau kt rumah ni ok". Tp bila aku dpt job iv xnk plak bg pergi dgn alasan jauhla tu la ni la.. smpai tiap kali dpt iv, aku decline je.  Sedihh sangat.. aku bukn memilih xnk kerja biasa dulu tpi aku pegang prinsip setiap org ada hak kemanusiaan.. ni bila nk pergi solat pn kena marah & siap warning, what the heck with u ha?? So that make me trauma nk kerja biasa2 ni. Sumpah, dulu time aku jd sale assistant kt kedai hotlink mse thun 2011 pn aku selalu curi2 kluar sbb nk solat kt nearby masjid.  Yela, dhla rehat sejam je ok. So cm ne nk bhgikan wktu solat sdgkn krje drpd pkl 10pg-10mlm???  

Tolongla bagi restu.. without a bless from them how can i start building my career? 

#syg,i need u right now


Sunday, June 28, 2015

2 hari lepas

Posted by cahayaberbisikan at 10:23 PM 0 comments
nak dijadikan cerita aku short escape sekejap balik muar

plan memang nak hntr barang semata

yela, sebab banyak barang kan memandangkan aku dh tamat belajar.. insyaallah

harap takde sangkut pape subjek la...

plan awal nak drive sendiri je, tapi takut plak mak ayah aku nanti risau, so aku pun ajak la fasly teman kan aku

mula-mula tu ingatkan dia tak free

tapi alhamdulillah, dia temankan jugak...

patutnya dia jadi penumpang tapi dia plak yang drive

thank you fasly!

well, kitorg memang dah kenal lama dah

daripada zaman sekolah rendah sampai la satu u ni ha

hahahahahah.. kuat jodoh ek??

leulsss.. takdela

to be honest, aku memang selesa la berkawan dengan dia

dengan dia je aku boleh free jadi sengal-sengal..menjeng gila-gila

yela, dia pun tau aku ni macam mana.. family aku pun kenal jgak la di tu..

pendek kata, sape je yang kawan dengan aku automatik akan jadi kawan family aku jgak!

this is serious! sebab family aku ni memang jenis yang boleh kamching dengan sesapa je..

teringat dulu time dia diploma then aku plak sambung matrikulasi, ada la jgak dia call aku.. memang terharu la.. sebab dia antara orang yang memang suka tolong orang lain

teringat time kat matrik tu, kebetulan aku tengah tunggu isyak masuk waktu

tetiba dia call, tanya aku dah makan ke, tengah buat apa.. memang kelakar!

lepastu time aku daftar untuk degree masa 1st year dulu, dia la org 1st yg mesej aku tanya aku dah settle daftar ke belum, aku kat mana.. tapi aku tak sempat reply pape pun

sampai la seminggu lepas MHS, baru la dapat jumpa dia.. thanks sesangat sebab datang jumpa aku..

ayat 1st dia masa jumpa aku lepas mhs tu

fasli: najwa asal ko gelap?? panas sgt ke sampai ko sunburn??
me: aku memang time mhs ke orientasi mudah sunburn.. dulu time kat matrik pun kena jgak
fasli: najwa. kelas ko macam mana?? ok??
me: ok la, cuma packed sikit jadual la..
fasli: takpela, nanti lama2 biasa la

korang guess what??? dia bagi aku guna laptop dia.. kalau sehari dua takpela, tapi dia bagi aku guna tanpa ada time limit.. boleh guna sampai bila-bila

sumpah terharu! 

kebetulan, aku memang tak bawa laptop time tu sebab ayah aku risau hilang kt locker bilik aku nnti sebab locker tu ada problem dengan keylock dia

thanks fasli for the sincere friendship since primary school until now! 

to be honest, kalau dengan dia memang macam2 benda aku boleh merepek and berborak panjang..

memang ada je benda nak cakap! lagi la kalau on phone, boleh jadi dekat sejam!

and again thanks for the friendship..

nanti kalau ko dah kahwin, mesti aku rasa macam hilang something sebab ko antara kawan aku yang aku respect sebab ilmu kau and prinsip kau!

ayat dia selalu untuk aku: TAK PANDAI TAKPE NAJWA, ASALKAN TRY!


semoga nanti, kau kat sebelah aku plak time aku konvo! his last 2 years convocation!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

my passion...my soul... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal

I LOVE MISS CAHAYABERBISIKAN