Saturday, January 19, 2013

bicara tentang hati

Posted by cahayaberbisikan at 11:23 AM 0 comments
well, setelah hmpir 3hri mghbiskn masa dirumah baru hri ni aku merajinkan diri mengupdate blog yg dh hmpir berhabuk ni...fuhhhh, fuhhhh *tiup habuk kt sana sini* well, bukan malas cuma kekangan waktu membataskan aku utk update blog serba pink ni.. FYI, i'm just 'finished' with my final examination...klau korg yg study degree programme, msti skrg ni still pumpang-pumpang dgn final exam kn?? maybe dah last paper ke kn?? well, aku bru je start "honeymoon" selasa lepas..

alhamdulillah la sbb berkesempatan celebrate "umur" bru kt rmh dgn family tercinta..syukur sangat2..ok, back to the main point pasal tajuk entry blog mlm ni, smstinya aku nk berbicara serba sedikit tentang hati..opppss, bukan sbb aku dh dilamun cinta or pape yg seangkatan dgnnya cma sje2 je trbka hati nk update blog psl tu..korg semua msti ada hati kn?? nmpak sngt kelentong la kalau korg kte korg xde hati langsung..hahah..allah tu menciptakan setiap makhluknya dgn cantik sekali..lengkap dengan segalanya..indah bukan?? Istilah perubatan yang berkaitan dengan hati sering kali bermula dari perkataan Greek bagi hati iaitu hepar, menjadi hepato- atau hepatic. Hati ni berwarna perang kemerahan dan terletak di bawah diafragma iaitu di dalam rongga abdomen...

wlpn hati ni disimbolikkan sbgai perasaan tetapi klau ikut istilah sains Hati adalah organ homeostasis yang memainkan peranan penting dalam proses metabolisma dalam manusia dan haiwan. Hati mempunyai pelbagai fungsi termasuk menyimpan glikogen, mensintesis protein plasma, dan menyahtoksik dadah. Ia menghasilkan hempedu yang penting bagi penghadaman. Ia melaksana dan mengawal pelbagai fungsi biokimia jumlah besar yang memerlukan tisu khas... senang kata cm ni la,kan korg selalu lukis hati bentuk love kn?? ye idokk?? *aku pn buat bnde yg sme kdg2* hehe..

well, hidup ni kn xselalunya indah kn?? penuh dgn suram dan ceria kn?? senang kata mesti korg pernah rasa sakit hati, sedih & kecewa..semua ni biasanya di "link" kn mnjdi 1 rasa dlm hati korg kn?? ye idok?? senang kata, kita amk contoh paling dekat dgn kita.. contohnya, dalam hidup kita ni mesti dikelilingi dengan sahabat kn?? dalam persahabatan ni la kita akan jumpa, rasa & alami macam2 kn?? kalau x masakan wujudnya quote ni " experience is the best teacher" kn? nilai persahabatan ni amatla besar..

yela, kawan ni kn  umpama family kedua kita yg mungkin juga jadi madu mahupun racun utk kita kn? dalam persahabatan ni juga knela ad nilai give & take..kena bersikap adil terhadap antara satu sama lain kn?? jaga hati & perasaan antara satu sama lain tu amat la penting..barulah hubungan antara satu2 persahabatan tu dapat terjalin harmoni kn?? mengalah tu kadang2 tak salah tapi kalau asyik 1 pihak je yg mengalah mahunya dia tu kena sakit jantung..haha..makan hati berulamkan jantung je nanti..ye idok????? sebab tu la hati ni amat penting, sbb persahabatan yang terjalin melalui hati naluri yang ikhlas barulah kita akan dpt rasa kemanisannya kan?? till there..see u later..

#apayangdicoretkanhanyalahpandanganperibadiakuje..peace(Y)



sahabat *credit to google
                  

Monday, January 14, 2013

lega tak terkata.....

Posted by cahayaberbisikan at 11:32 AM 0 comments
puhhh kiri puhhhh kanan..muehehe..alhamdulillah, saat ni aku bru je lepas dari "cengkaman" final exam..well, hati mne yg tak melonjak happy kn ble dh lpas dri final exam ni kn?? ye idokk?? haha.. stlah hmpir 2mggu lbih "terpenjara" dgn final exam ni, akhirny mampu la aku tarik nafas lega sikit..breath in...breath out..mlm ni semestinya aku akn tgglkn bumi batu pahat untuk seketika selama sbulan lbih..well, hati mne yg tak elonjak girang nak balik rumah n holiday sakan kn?? errrr! xpayah nk holiday sakan la sngt kn?? result exam pn xtau lg ok ke x?? ye idok..hopefully okla kan?? at least penat lelah bersengkang mata tu terbalas la cikit kn? lets move on to the holiday planning..well, FIY for this holiday break i'll be quite busy as my sister has arranged 'something' not so interested i guess for me already... i need to do as well as managed her semi-big day..of course her engagement day..uhhhh..as she is the elder sister in my family n this too was our 1st big day event that we are going to do, for sure much more preparation that need to do,,i have been assigned to managed her 'hantaran' decoration for the male retinue.. uhhh.. i keep on thinking what supposed to be the theme for the male retinue..pink??? uhhhh...i don't think so..i have choose the colour combination between the black and silver colour for their theme but he has rejected it..he insisted with the combination of blue and gold colour theme for the 'hantaran'..if the colour was light blue, i'll take it into consideration but when i heard that want the aqua dark blue with the combination of gold colour, i screamed in my heart...heheh..i can't imagine how it gonna be..but well, i don't think that i'm going to "follow" his instruction n i'm going to follow my own heart...hehehe...till there, i'll update about my sis e-day after the event be held..muchh love!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

my passion...my soul... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal

I LOVE MISS CAHAYABERBISIKAN