Saturday, January 19, 2013

bicara tentang hati

Posted by cahayaberbisikan at 11:23 AM
well, setelah hmpir 3hri mghbiskn masa dirumah baru hri ni aku merajinkan diri mengupdate blog yg dh hmpir berhabuk ni...fuhhhh, fuhhhh *tiup habuk kt sana sini* well, bukan malas cuma kekangan waktu membataskan aku utk update blog serba pink ni.. FYI, i'm just 'finished' with my final examination...klau korg yg study degree programme, msti skrg ni still pumpang-pumpang dgn final exam kn?? maybe dah last paper ke kn?? well, aku bru je start "honeymoon" selasa lepas..

alhamdulillah la sbb berkesempatan celebrate "umur" bru kt rmh dgn family tercinta..syukur sangat2..ok, back to the main point pasal tajuk entry blog mlm ni, smstinya aku nk berbicara serba sedikit tentang hati..opppss, bukan sbb aku dh dilamun cinta or pape yg seangkatan dgnnya cma sje2 je trbka hati nk update blog psl tu..korg semua msti ada hati kn?? nmpak sngt kelentong la kalau korg kte korg xde hati langsung..hahah..allah tu menciptakan setiap makhluknya dgn cantik sekali..lengkap dengan segalanya..indah bukan?? Istilah perubatan yang berkaitan dengan hati sering kali bermula dari perkataan Greek bagi hati iaitu hepar, menjadi hepato- atau hepatic. Hati ni berwarna perang kemerahan dan terletak di bawah diafragma iaitu di dalam rongga abdomen...

wlpn hati ni disimbolikkan sbgai perasaan tetapi klau ikut istilah sains Hati adalah organ homeostasis yang memainkan peranan penting dalam proses metabolisma dalam manusia dan haiwan. Hati mempunyai pelbagai fungsi termasuk menyimpan glikogen, mensintesis protein plasma, dan menyahtoksik dadah. Ia menghasilkan hempedu yang penting bagi penghadaman. Ia melaksana dan mengawal pelbagai fungsi biokimia jumlah besar yang memerlukan tisu khas... senang kata cm ni la,kan korg selalu lukis hati bentuk love kn?? ye idokk?? *aku pn buat bnde yg sme kdg2* hehe..

well, hidup ni kn xselalunya indah kn?? penuh dgn suram dan ceria kn?? senang kata mesti korg pernah rasa sakit hati, sedih & kecewa..semua ni biasanya di "link" kn mnjdi 1 rasa dlm hati korg kn?? ye idok?? senang kata, kita amk contoh paling dekat dgn kita.. contohnya, dalam hidup kita ni mesti dikelilingi dengan sahabat kn?? dalam persahabatan ni la kita akan jumpa, rasa & alami macam2 kn?? kalau x masakan wujudnya quote ni " experience is the best teacher" kn? nilai persahabatan ni amatla besar..

yela, kawan ni kn  umpama family kedua kita yg mungkin juga jadi madu mahupun racun utk kita kn? dalam persahabatan ni juga knela ad nilai give & take..kena bersikap adil terhadap antara satu sama lain kn?? jaga hati & perasaan antara satu sama lain tu amat la penting..barulah hubungan antara satu2 persahabatan tu dapat terjalin harmoni kn?? mengalah tu kadang2 tak salah tapi kalau asyik 1 pihak je yg mengalah mahunya dia tu kena sakit jantung..haha..makan hati berulamkan jantung je nanti..ye idok????? sebab tu la hati ni amat penting, sbb persahabatan yang terjalin melalui hati naluri yang ikhlas barulah kita akan dpt rasa kemanisannya kan?? till there..see u later..

#apayangdicoretkanhanyalahpandanganperibadiakuje..peace(Y)



sahabat *credit to google
                  

0 comments on "bicara tentang hati"

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

my passion...my soul... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal

I LOVE MISS CAHAYABERBISIKAN