Tuesday, June 9, 2015

bahasa tu penting!

Posted by cahayaberbisikan at 9:05 AM
nak dijadikan cerita, haritu aku rajinkanlah diri melawat kawan aku kt hpsf..


tak lama, sekejap je pun..

yela, sunat kn melawat orang yang sakit..

sampai2 je kat hospital tu, aku dgn mak ayh pun terus la berjalan pergi kt deretan wad punya blok.. 


wad 11 - wad3

aikkk?? mana wad 2???


ayah aku dah mula tunjuk muka "jangan main-main boleh tak wa?"


aku pun blur ahh

mana la aku rajin pi hospital der


kalau orang tu kata dia kat wad2 maknanya aku akan cakap bulat-bulat wad2


so, ayah aku pun tanya la kat sorang abang guard muda bila sampai depan entrance door wad3 tu..


erkkk, hensem?? tak kot!


sebab perspektif aku pasal hensem ni kalau bahasa percakapan dia pun cantik


amboiii bahasa abang guard ni


peuw,peuw,peuw.. berdesir macam peluru der!


sampai muka ayah aku totally berubah! sebab apa??!


sebab abang guard tu cakap macam ni:


ayah: dik, nak tanya sikit

guard: ye pakcik. tanya apa ye?

ayah: wad2 kat mana ye?

guard: wad2? dekat depan gate masuk tu.. dulu wad2 tu wad orang bersalin pakcik

ayah: tula, bila ank sy ckp wad2, terkejut la sy

guard: wad2 dua ni pakcik wad orang sakit berjangkit, tibi, kusta, wad orang gila

ayah: ?????? (muka dah berubah..macam nak telan aku je rupanya)

guard: wad2 tu kat depan pakcik, dekat2 dengan bilik mayat.

ayah: wa, pergi tanya kawan dia kt mana? (suara komander)


aku pun dengan muka tak bersalah pergi la call kawan aku ni


zaie: wa, kau kat mana? kat hospital ke??

me: yo la..ko kt wad2 kn??? katil no berapa?? kenapa aku cari takde??

zaie: kt depan la wad2 tu..dekat dengan gate masuk tu ha. kenapa dtg mlm wa? tak dtg petang tdi

me: takpela, nnt aku cari kau ye.

moralnya ialah, mulut abang guard tu buat ayah aku ni fikir yang anak perempuan dia ni kawan dengan orang ntah pape.. 

sepanjang jalan kaki cari wad2 malam tu, aku ternampak la signboard wad2 tu..takdela pun wad2 tu seblok dengan isolated wad ke wad org psikiatri tu yg mcm dikhabarkan  abang guard tu.. 

cuma wad2 tu blok dia berdekatan dengan blok2 wad pesakit tibi, isoalated dengan psikiatri je.. 

tapi still tak satu blok or kongsi blok

dear you abang guard!

behave sikit dengan bahasa kau guna bila nak explain dekat waris-waris pesakit ok!

disebabkan mulut kau tu, tak pasal2 bersilat aku nak menjawab dengan ayah aku!

hei, i know my friend very well!

dia just kne infection kuman kat jantung je disebabkan dia excident tahun lepas

bukan sakit kusta, tibi or gila ye!

rasa nak lepuk dengan cepuk je mulut kau tu!


grrrr!

Image result for mulut
ada mulut tu jaga sikit bahasa.. kau tahu ke hati manusia tu macam mana??








0 comments on "bahasa tu penting!"

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

my passion...my soul... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal

I LOVE MISS CAHAYABERBISIKAN