Thursday, June 18, 2015

throwback!

Posted by cahayaberbisikan at 6:50 AM
secara rasminya hari ni satu ramadhan. selamat berpuasa bagi yang beragama islam. alhamdulillah masih berpeluang menyambut dan berpuasa dalam satu ramadhan ni, second time puasa diperantauan.

takdela perantauan sangat.. first time dulu time matriculation... time raya je balik..

alhamdulillah.. alhamdulillah.. alhamdulillah

well, masih ada dua paper berbaki

dua paper dalam sehari yang sama

doakan yang terbaik untuk aku ok!

alhamdulillah, untuk peluang tunaikan solat terawih secara berjemaah dekat surau berdekatan dengan rumah sewa aku ni untuk pertama kalinya

memang dah pasang niat awal2 sebelum puasa lagi nak terawih and kenal penduduk kat kampung ni.. 


dialog bila balik rumah jalan kaki dengan ain:

both: tak sabar nak solat terawih kat surau tu, yela boleh kenal2 dengan orang sini.


yela, insyaAllah sem last dah ni.

to be honest, lama jugak la tinggalkan solat terawih ni,, last buat pun masa form5 dulu..

teringat time kecik2 dulu,,, tiap2 malam ikut atuk dgn arwah nenek pergi bandaresah(surau).. teringat jugak la 2,3 hari sebelum ramadhan pergi ikut atuk gotong-royong bersihkan kawasan kubur.. lepastu settle je bersihkan kawasan kubur, ikut atuk cuci bandaresah..

best betul time kecik2 dulu.. banyak kenangan.

aku ni memang manja dengan atuk & nenek.. serius, time kecik2 dulu aku tak suka stay dengan parents aku.. aku lebih suka duduk kampung.. berkepit je dengan atuk nenek..

merasa jugak la nakal2 sikit dulu,, hahahha,,

aku mesti menempel kat atuk cepat2 kalau dia ada ura-ura nak pergi pasar tani.. ada la benda nanti aku pau atuk.. atuk pun memang suka belikan cucu dia ni pape.. 

terima kasih bapak(panggilan utk atuk aku)

teringat pulak time solat terawih zaman2 kecik dulu, time atuk nenek aku dengan yang lain solat terawih, time tu la aku dengan makcik aku(not so makcik la, tapi ikut pangkat dalam keluarga) kitorg buat kubu kat rak telekung dengan sejadah.. memang ciput je luas dia.. jadi la asalkan ada kubu

tapi kitorg tak buat bising pun.. just kengkonon buat kubu je untuk menyorok.. 

hahahah.. baru buat solat terawih dalam 4rakaat, aku tanya kt arwah nenek

me: mak mon, boleh tak nak berhenti kejap.. penat la..

mm: boleh, tapi jua jangan bising2 ye.. mak dengan yang lain nk sembahyang. ko tggu mak kat belakang.. kalau nak tdo, baring belah tepi kat belakang ye

me: ha yela..

tapi satu tabiat aku, aku takkan tdo kat tempat selain daripada katil aku or port aku biasa tdo.. tak kisahla mengantuk tahap jin pun memang mata aku tak boleh lelap klau tempat tu bukan port aku..

malam tadi, bila solat sunat terawih ramai2 tu time tula semua kenangan muncul balik.. serius! sayu, sebak pun ada..

teingat zaman kecik2 dulu time dengan atuk and arwah nenek, dekat 4tahun dah nenek meninggal.. rindu time buka puasa dengan atuk and arwah nenek.. arwah nenek ni memang rajin buat kuih time nak buka puasa.. ada je benda alah nenek buat.. sampai benda tu pun kadang2 ada yang aku tak pernah nampak and tau..


tapi.............. semua dah lama berlalu.. tinggal kenangan


alfatihah untuk nenek....

ramadhan wording
credit:google

#moodrindusayusebaksemuanyaakatfamily




0 comments on "throwback!"

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

my passion...my soul... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal

I LOVE MISS CAHAYABERBISIKAN